STORM, OVERSTROMINGEN, WATEROVERLAST!


Een kleine groep regentonnen op zich, staat niet sterk tegen al het water. Draag ieder een druppel bij, want elke druppel telt!

Eind 2023 is Nederland overspoeld met wateroverlast.

Plaatsen zijn afgesloten, fietspaden en kades zijn overstroomd, verkeersborden gingen kopje onder, schepen pasten bijna niet meer onder de brug door en een handjevol bedrijven zijn gedwongen gesloten door alle wateroverlast.

Hoe lang nog voordat wij allemaal de gevolgen van wateroverlast merken…

Het jaar 2024 is nog maar net begonnen, maar de eerste storm in Nederland is al geweest in het plaatsje IJmuiden. In de Noord-Atlantische Oceaan is, volgens het door de Britse overheid gesteunde onderzoeksinstituut Tropical Storm Risk (TSR), een ‘zeer actief’ orkaanseizoen voorspeld.

Wat betekent dit voor Nederland?
Ook in 2024 een verhoogde kans op overstromingen, vaker storm en natte voeten.

Helpt het nou echt? Het aanschaffen van een regenton?
Eén regenton is niet genoeg om het op te nemen tegen alle wateroverlast. 17 miljoen regentonnen daarentegen, kunnen jaarlijks gemiddeld 85.000 miljoen liter water opvangen.

Laat niemand alleen staan tegen het veranderende klimaat. Alleen samen staan we sterk.

Storm, overstromingen, wateroverlast… Zijn regentonnen nou echt de oplossing?

Net zoals één regenton alleen niet de oplossing is, zijn alleen regentonnen ook niet de oplossing. Naast regentonnen kun je bijvoorbeeld een groen dak aanleggen, je tegels vervangen door gras of je tuin verlagen. Zo kan er bij een verlaagd oppervlak van 50m2 wel 5.000 liter water in je tuin blijven staan tot het langzaam opgenomen wordt in de grond, plus in de winter nog leuk om op te schaatsen ook! Om sterk te staan tijdens de vloedgolf aan water waar Nederland steeds meer mee te maken krijgt, is het belangrijk om elk een kleine druppel bij te dragen. Zo kunnen we samen een tsunami aan water opvangen. Regentonnen zijn een goede stap, omdat elke druppel telt!